Mobiel met abonnement of toch een sim only?

Bij de aanschaf van een nieuwe telefoon heb je de keuze tussen het afsluiten van een mobiel met abonnement of een sim only abonnement, kortweg een sim only. Een mobiel met abonnement houdt in dat je de nieuwe telefoon niet direct hoeft te betalen maar deze als een lening aflost. Daarbij betaal je ook voor de diensten die in je abonnement zijn opgenomen. Sim only betekent letterlijk dat je enkel een simkaart koopt. Dit houdt in dat je alleen betaalt voor de diensten waarvan je op je mobiel gebruik van wil kunnen maken. Je mobiel staat dus los van het abonnement en heb je al zelf gekocht. 

De goedkope keuze

De goedkoopste optie blijft altijd het sim only abonnement. Dit is het makkelijkste bij de aankoop van een goedkope mobiel. Een telefoon die je niet zoveel geld kost kun je namelijk makkelijker in één keer betalen. Als het mogelijk is om het bedrag dat een mobiel kost direct te betalen is dat de meest voordelige optie omdat je dit kosten bespaard. Je lost bij een mobiel met abonnement uiteindelijk meer af dan dat het bedrag in eerste instantie was, omdat je bij een sim only enkel voor de services betaald is hier geen sprake van. Daarnaast is een sim only abonnement soms ook maandelijks opzegbaar, dit in tegenstelling tot een abonnement bij je gekozen toestel. Dit komt omdat de aanbieder jouw uitgekozen telefoon moet terugverdienen, je zit dus aan een soort van lening vast. Deze lening heeft een bepaalde looptijd, tot die tijd zit je aan het contract vast.

Bijkomende kosten van sim only


Een nadeel van een sim only abonnement is dat het afsluiten ervan normaliter aansluitkosten met zich meebrengt. Je kunt rekenen op een bedrag van rond de twintig euro. Je kunt deze kosten besparen door goed op acties te letten. Af en toe wordt er gestunt met acties waar er geen aansluitkosten worden gerekend voor het afsluiten van een sim only. Black Friday en de feestdagen staan voor de deur dus als je een paar tientjes wilt besparen is dit het moment om goed op te letten. 

Nadelen van een sim only 

Een sim only abonnement klinkt nu alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zitten niettemin een aantal negatieve aspecten aan dit abonnement. Ten eerste ben je direct een behoorlijke som geld kwijt als je een trendy toestel wil. Daarnaast kun je niet terugvallen op een leentelefoon als je telefoon kapot gaat, waardoor je opnieuw een nieuw exemplaar moet aanschaffen. Voorts moet je oppassen dat je niet je afgesproken bundels overschrijdt. Dit kan vervelende kosten met zich meebrengen. Ongelimiteerde bundels zijn hiervoor natuurlijk een oplossing.

Voordelen van mobiel met abonnement

Er zijn ook redenen om voor een mobiel abonnement te kiezen. Simpel gezegd zijn de nadelen van een sim only abonnement de voordelen van een mobiel met abonnement. Zo kun je buiten je prijsklasse een toestel uitzoeken en heb je recht op een leentoestel. Het risico van buiten je bundels treden geldt helaas ook voor een mobiel met abonnement.